Wat te doen met uitgebloeide bloemen

donderdag 3 september 2020

Inmiddels zullen veel bloemen uitgebloeid zijn. De plant sterft daarna af en wordt bruin. Je kan de natuur haar gang laten gaan en dit laten staan, maar als je wilt mag je de planten nu ook weghalen. Het oog wil immers ook wat. Je kan een veld maaien en het maaisel afvoeren, in de border kan je zelf de dode planten wegknippen. Let er op dat de planten de tijd gehad hebben om zaden te maken. Als ze hier genoeg tijd voor hadden dan zijn de rijpe zaden op de grond gevallen. Deze overwinteren en kunnen volgend jaar dan weer zorgen voor een nieuwe bloemenpracht. Er is geen bepaalde datum waarop je het beste kan maaien.

Als je in september of oktober wilt zaaien dan kan dat ook voor de meeste bloemsoorten. Nederlandse bloemsoorten zijn zelfs gewend om een winter door te maken, ze blijven in rust en kiemen pas als de weersomstandigheden beter worden in de lente. Soms kiemen ze zelfs beter als het eerst koud geweest is. Er zijn wat niet-inheemse soorten bloemen en planten die niet tegen vorst kunnen, die kan je niet in de herfst al zaaien. De bekendste zijn cosmea, phacelia (bijenvoer) en klimmende winde. Zaai die laat in de lente, ongeveer midden mei.

Als je momenteel de grond al geploegd en zaaiklaar gemaakt hebt dan raad ik aan nu in de herfst te zaaien, maar als je zelf kan kiezen raad ik aan om pas in de (vroege) lente te zaaien. Dan kan je de grond namelijk nog bedekt laten met wat er nu op staat gedurende de winter. Grond die begroeid is, is een betere leefomgeving voor bodemleven en insecten dan grond die omgeploegd is. Als je vervolgens in maart of april ploegt en direct zaait krijg je net zo’n mooi resultaat van de gezaaide bloemen dan als wanneer je nu al zaait.

Vlambloemen (Phlox) midden augustus
De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 6797 reviews.