Lekkere kiemgroenten, zelf gekweekt!
Lekkere kiemgroenten, zelf gekweekt!

Om zelf kiemgroenten te weken heb je alleen een vensterbank bij het raam nodig, een bakje en een ondergrond die vocht vasthoudt. Je kan een kant-en-klare sets in winkels kopen, of je kan  alleen de zaadjes hier kopen zodat je met eigen materialen kan beginnen met je eigen heerlijke mini-tuintje.

Kiemgroenten zijn groenten waar je niet de volwassen plant van opeet, maar de kiemplantjes. Dit zijn de jonge  plantjes die uit de zaadjes komen.

Kiemgroente kweken

Als je een kweekset hebt gekocht heb je alle materialen om te beginnen al in huis. Zo niet dan moet je eerst op zoek naar de materialen die hier vermeld zijn.

Leg een laagje van keukenpapier of katoenen stof in een plat bakje. Het bakje moet minstens 10 x 15 cm groot zijn, groter mag ook. Het bakje moet minstens 6 cm hoog zijn en een deksel hebben.

Giet water op de bodem en laat het niet opgenomen water weer weglopen.

Strooi de zaadjes uit over de bodem. Zorg dat de zaadjes dichtbij elkaar liggen of tegen elkaar aan, maar dat de zaadjes niet bovenop elkaar liggen.

Doe het deksel op het bakje. Deze deksel zorgt ervoor dat de vochtigheid in het bakje hoog blijft zodat de zaadjes goed kunnen kiemen. In het deksel zitten gaatjes voor de verluchting en hij is doorzichtig zodat er genoeg licht doorheen valt.

Plaats het bakje in de vensterbank, goed in het licht maar niet in de volle zon omdat de temperatuur in het bakje dan heel hoog kan oplopen.

Na 5 dagen mag het dekseltje verwijderd worden en kan je eventueel nieuw water toevoegen. De bodem moet nat zijn, maar er mag geen zichtbaar laagje water op staan. Bij teveel water kunnen de plantjes dood gaan.

Na het kweken komt het genieten!

Het oogsten van kiemgroenten
Het oogsten van kiemgroenten

Tien dagen na het zaaien kan er al geoogst worden. Knip de kiemplantjes op ongeveer 1/3 vanaf de grond af met een scherp schaartje. De plantjes kunnen direct gegeten worden zonder te wassen, ze zijn namelijk biologisch, onbespoten en niet in contact geweest met aarde of beestjes!
De plantjes groeien gewoon weer aan nadat je ze de eerste keer geknipt hebt. De keer erna kan je ze met worteltjes en al uit het kweekbakje halen en de worteltjes afknippen zoals op de foto hiernaast. De worteltjes gooi je weg, de rest kan lekker op brood of in de salade!

Qua kiemgroenten verkopen wij alfalfa, tuinkers en zwarte mosterdkers. Klik op de naam voor de verzorgingsinformatie, of ga meteen naar de webshop om het te bestellen!

Onze kiemgroenten en groentezaden in de webwinkel:

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 109 reviews.