Om zelf kiemgroenten te weken heb je alleen een vensterbank bij het raam nodig, een bakje en een ondergrond die vocht vasthoudt. Je kan een kant-en-klare sets in winkels kopen, of je kan  alleen de zaadjes hier kopen zodat je met eigen materialen kan beginnen met je eigen heerlijke mini-tuintje.

Kiemgroenten zijn groenten waar je niet de volwassen plant van opeet, maar de kiemplantjes. Dit zijn de jonge  plantjes die uit de zaadjes komen.

Tuinkers in kweekbakje na 1 week

Kiemgroente kweken in een bakje

Je hebt niet veel nodig om kiemgroente te kweken. Je hebt genoeg aan een glazen, porseleinen of plastic bakje met deksel. Zonder deksel kan ook, maar in de praktijk ligt uitdroging dan op de loer waardoor de plantjes dood kunnen gaan. Als je vaak genoeg water kan geven dan heb je geen deksel nodig.

Leg een laagje van keukenpapier, watten of katoenen stof in een plat bakje. Het bakje moet minstens 10 x 15 cm groot zijn, groter mag ook. Het bakje moet minstens 6 cm hoog zijn en een deksel hebben.

Giet water op de bodem en laat het niet opgenomen water weer weglopen. Zorg uiteraard voor schoon water, kraanwater volstaat.

Strooi de zaadjes uit over de bodem. Zorg dat de zaadjes dichtbij elkaar liggen of tegen elkaar aan, maar dat de zaadjes niet bovenop elkaar liggen. Een theelepeltje is genoeg voor een klein bakje.

Doe het deksel op het bakje. Deze deksel zorgt ervoor dat de vochtigheid in het bakje hoog blijft zodat de zaadjes goed kunnen kiemen. In het deksel zitten gaatjes voor de verluchting en hij is doorzichtig zodat er genoeg licht doorheen valt.

Plaats het bakje in de vensterbank, goed in het licht maar niet in de volle zon omdat de temperatuur in het bakje dan heel hoog kan oplopen.

Na 4 dagen mag het dekseltje verwijderd worden en kan je eventueel nieuw water toevoegen. De bodem moet nat zijn, maar er mag geen zichtbaar laagje water op staan. Bij teveel water kunnen de plantjes dood gaan. Na 6 tot 9 dagen kan je gaan oogsten.

Tuinkers plantjes

Kiemgroente kweken in pot

Je kan ook kiemgroente kweken in een speciale glazen pot met rooster. Je ververst het water in zo’n pot een paar keer per dag en je gebruikt geen papier, watten of doek. Het is een hele makkelijke en snelle manier om kiemgroente te kweken. Eventueel kan je dit ook zelf maken met een glazen beker en gaasdoek.

Mosterdkers kiemplantjes

Na het kweken komt het genieten!

Het oogsten van kiemgroenten
Het oogsten van kiemgroenten

Zes tot negen dagen na het zaaien kan er al geoogst worden als je de kiemgroente in een bakje gekweekt hebt zoals hierboven. Knip de kiemplantjes op ongeveer 1/3 vanaf de grond af met een scherp schaartje. De plantjes kunnen direct gegeten worden nadat ze zijn afgespoeld met schoon water, ze zijn namelijk biologisch, onbespoten en niet in contact geweest met aarde of beestjes!
De plantjes groeien gewoon weer aan nadat je ze de eerste keer geknipt hebt. De keer erna kan je ze met worteltjes en al uit het kweekbakje halen en de worteltjes afknippen zoals op de foto hiernaast. De worteltjes gooi je weg, de rest kan lekker op brood of in de salade!

Qua kiemgroenten verkopen wij verschillende soorten. Onder andere alfalfa, tuinkers en rucolakers.

Tuinkers op schoteltje – dit is gekweekt zonder dekseltje

Onze kiemgroenten en groentezaden in de webwinkel:

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 5459 reviews.