Heerlijke snoeptomaatjes van eigen kweek
Heerlijke snoeptomaatjes van eigen kweek

Die heerlijke kleine rode tomaatjes, waarom zou je die niet gezellig zelf kweken? Zo heb je altijd verse, gezonde en onbespoten tomaatjes in huis. Om gewoon van te snoepen, of op sandwiches en in gerechten.

Je kan tomatenzaden voor trostomaatjes in een pot in huis zaaien, of eerst binnen zaaien en later verplaatsen naar de tuin. In huis blijven de planten en tomaatjes wat kleiner dan buiten.

Een tomatenplant kan wel vrij groot worden als je hem in huis kweekt en niet snoeit. Wees dus niet bang om de plant wat kleiner te maken als hij echt te groot wordt voor je huis.

Bij Happy Seeds kan je tomatenzaden bestellen van een type plant die goed groeit en vele middelgrote tomaten produceert. De verzorging van alle varianten tomaten is hetzelfde.

Tomaten zaaien

Tomatenplantjes zaai je altijd eerst binnen, liefst op een zonnige plek.  Als je wilt kan je ze later naar de tuin verplaatsen.

Zorg dat je een mooie bloempot hebt van ongeveer 10 tot 20 cm in doorsnede. Hij mag van terracotta, steen, plastic of glas zijn, wat jij het mooiste vindt. Zorg dat er een gat onderin de pot zit, moet je hem op een bakje of schoteltje zetten.

Vul de pot met potgrond. Dit kan je bij ons kopen in handige geperste blokken waar je alleen maar water aan hoeft toe te voegen. Je kan ook een grote zak potgrond kopen in alle tuincentra, bouwmarkten, bloemenzaken en vaak ook supermarkten. Welk soort je kiest maakt niet zoveel uit, zolang het maar potgrond is en geen compost of cocospeat.

Strooi de zaadjes uit over de potgrond in de pot. Elk zaadje kan een tomatenplantje worden, dus zaai niet teveel! Het beste is een kuiltje te maken in het midden van de pot en daar dan 4 zaadjes in te laten vallen. Zo kan je meerdere potten vullen. Je kan de overige zaadjes gewoon bewaren.

Strooi ongeveer 1 a 2 cm potgrond over de zaadjes heen en geef ze een scheut water. De zaadjes zijn gezaaid! Als de bloempot gaatjes heeft in de bodem, kan je er flink veel water in gooien. Als de pot geen gaatjes heeft kan je zoveel water toevoegen tot er net wat nattigheid blijft liggen bovenop de grond.

Als de plantjes ongeveer 20 cm hoog zijn kan je ervoor kiezen om ze te verplaatsen naar de tuin. Kies dan een beschut stukje tuin uit in de zon of halfschaduw. Geef de plant ook buiten water als hij een tekort heeft aan water.

Zodra je rode tomaatjes ziet hangen kan je ze gaan plukken! Het lekkerste is ze te laten hangen totdat je ze gaat gebruiken, dan zijn ze het allerverst. Je kan ze natuurlijk ook in huis bewaren net als normale tomaten. Bewaar tomaten niet in de koelkast.

Verzorging

Zorg ervoor dat de plantjes altijd voldoende water hebben. De grond mag iets vochtig zijn, maar er mag geen water op blijven staan. Als de plant erg gaat hangen, is het een goed idee om stokken aan te brengen zodat de plant daar steun aan heeft. Bind de ranken van de tomatenplant dan vast met een touwtje aan de stokken.

Feitjes

Er zijn veel variëteiten van de tomaat, deze hebben allemaal hun eigen type naam (zoals trostomaat of cherry tomaatjes) en soms ook een soort merknaam zoals ‘moneymaker’.

Nederlandse naam Tomaat / trostomaat
Latijnse naam Solanum tycopersicum
Vruchten Rode tomaten
Vitamines A, C, B1, B2, B6
Hoogte 20 tot 60 cm
Lichtwensen Zonnig
Grondwensen Voedingsrijk
Zaaiplaats Eerst in huis, dan evt. in de tuin
De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 5232 reviews.