Trechtermalva en Bekermalva

Deze pagina gaat over het zaaien van trechtermalva (Malope trifida) en bekermalva (Lavatera trimestris). De planten lijken qua bloemen en verzorging zo op elkaar dat ik ze in één pagina ga beschrijven.

Beide behoren tot de kaasjeskruidfamilie. Beide planten bloemen met mooie grote bloemen in verschillende tinten. In een vaas doen ook zowel de trechtermalva als de bekermalva het erg goed.

Uiterlijke trechtermalva

Trechtermalva heeft grote glanzende bloemen met opvallende kieren tussen de kroonbladeren waar je nog wat groen doorheen ziet. De bloemen komen voor in verschillende tinten roze en in wit. De plant wordt zo’n 90 cm hoog. Er zitten 350 zaadjes in 1 gram. De trechtermalva is van nature te vinden in Noord-Afrika en Zuid-Europa.

Trechtermalva bloemen

Uiterlijk bekermalva

De bloemen van de bekermalva zijn groot en opvallend en glanzen niet. Ze lijken wat zachter dan die van de trechtermalva en komen voor in zachtroze en in wit. De roze bloemen hebben een donker getint hartje. Er zitten 150 zaden in 1 gram bekermalvazaad. Van nature komt dit soort uit het Middellandse Zeegebied.

bekermalva
Bekermalva roze en wit

Zaaistappen bekermalva en trechtermalva

Beide soorten kunnen op dezelfde manier gezaaid worden en in dezelfde periode: van half april tot half mei direct in de volle grond. Of als je wilt voorzaaien in maart of april en dan de jonge plantjes verspenen in april of mei.

Kies een stuk grond uit en schoffel het helemaal om zodat er niets anders meer groeit. Elke grond is wel geschikt, zolang het enigzins vocht vasthoud en een beetje voeding heeft. De planten stellen weinig eisen hieraan. Gebruik gewone potgrond voor een plantenbak of -pot.


Strooit de zaden uit over de grond. Zaai niet teveel zaden op hetzelfde stuk, hou ongeveer 20 x 20 cm ruimte aan per plantje of verwijder later wat gekiemde zaden om de rest ruimte te geven.


Bedek de zaden met slechts een heel klein beetje grond, ongeveer een halve centimeter. Als je een groot gebied inzaait kan je de zaden ook alleen een beetje de grond in drukken door erover heen te lopen of het met een plankje aan te drukken.


Geef de net gezaaide zaden water en herhaal dit wanneer nodig. Vooral als de plantjes nog jong zijn is extra water welkom. Als het niet mogelijk is om water te geven moet je geduld hebben, de zaden kiemen pas bij voldoende vocht.

bekermalva
bekermalva roze

Zaden bestellen

Bestel de trechtermalva hier en de bekermalva hier in onze webwinkel. Wij verkopen van beide een kleurenmix, de bekermalva heeft lichtroze en witte bloemen en de trechtermalva verschillende tinten dieproze en wit.

Trechtermalva wit en roze
Bekermalva na een regenbui
De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 6645 reviews.