Ridderspoor

Ridderspoor is een prachtige plant die met heel veel dieppaarse bloemetjes bloeit. De planten hebben weinig zorg nodig en worden relatief hoog. Geweldig dus om een tuintje mee te vullen! Langs een muur, in de border of op een wild stukje tuin is het een ideale plant. Ridderspoor doet het ook uitstekend in een bloemenveldje met nog meer andere weidebloemen.

Ridderspoor mag niet gegeten worden door mensen of dieren omdat het giftig is bij consumeren.

Er zijn meerdere kleurvarianten van ridderspoor, waaronder paars, blauw, roze en fuchsia. Bij Happy Seeds kan je een mix van kleuren (o.a. paarse, roze en blauwe varianten) bestellen. Ook hebben wij de dwerg ridderspoor met bijzondere hyacintachtige bloemen.

De Latijnse naam van Ridderspoor is Delphinium. Onderstaande zaaibeschrijving gaat over Delphinium ajacis en Delphinium consolida.

Blauwe ridderspoor in bloei

Zaaien en verzorging van ridderspoor

Ridderspoor zaaien is eenvoudig. Je kan het doen in een stukje omgespitte grond van je tuin of in een grote bloempot met goede afwatering. De zaden kunnen gezaaid worden vanaf eind maart tot eind mei. Kies een zonnige plek voor het zaaien van ridderspoor. Wat kou direct na het zaaien is goed voor ridderspoor en lichte vorst weerstaan ze ook zonder problemen.

Strooi de zaadjes dun uit over de grond, zorg dat je maar heel weinig zaadjes per vierkante meter zaait want (bijna) elk zaadje wordt een prachtige bloeiende plant! In één gram zitten tussen de 400 en 500 zaden, dus dat zijn potentieel flink wat planten. Je kan 1 gram op 6 tot 8 vierkante meter tuin aanhouden. Als je de zaden stuk voor stuk zaait in potjes kan je nog veel meer plantjes krijgen. Onze zakjes ridderspoorzaden kan je minimaal 2 jaar bewaren op een koele, donkere en droge plaats.

De verzorging van ridderspoor na het zaaien is ook simpel. Als je ze in de tuin geplant hebt hoef je niet veel meer te doen dan wat onkruid rond de jonge planten te verwijderen, mocht dat groeien. Als je te dicht op elkaar gezaaid hebt kan je het teveel verwijderen of verplanten.

Bloeiperiode van ridderspoor

Eenjarige soorten ridderspoor bloeien van juni tot september.

Prachtige paars en roze riddersporen bloei

Verschillende soorten ridderspoor

Het genus Delphinium, waar alle ridderspoor soorten onder vallen, kent verschillende soorten. De meest bekenden zijn Delphinium ajacis, Delphinium consolida en Delphinium grandiflorum. Dit zijn alle drie eenjarige soorten. Sommigen worden zo’n 80 cm hoog, anderen 40 cm hoog. Binnen de soorten komen ook nog veel verschillende kleuren voor, zoals wit, paars, lila, roze en blauw. Er zijn ook ridderspoorsoorten tweejarig of meerjarig zijn, zoals Delphinium nudicaule en Delphinium cultorum.

ridderspoor in de bekende en geliefde kleuren paars, roze, wit en lichtroze

Feitjes over ridderspoor

Ridderspoor is giftig bij consumeren.

Nederlandse naamRidderspoor
Latijnse naamDelphinium
KleurMeerdere kleuren mogelijk
Hoogte90 tot 120 cm
BloeiperiodeJuni tot september
LichtwensenZonnig
GrondwensenAlles geschikt, liefst humusrijk
ZaaiplaatsBorder of veldje

Bij Happy Seeds kan je een mix zaden van de paarse en blauwe ridderspoor variant bestellen. Ook hebben wij de dwerg ridderspoor met bijzondere hyacintachtige bloemen te koop.

Dwerg hyacinth ridderspoor van dichtbij
De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 6642 reviews.