Ridderspoor

Ridderspoor is een prachtige plant die met heel veel dieppaarse bloemetjes bloeit. De planten hebben weinig zorg nodig en worden relatief hoog. Geweldig dus om een tuintje mee te vullen! Langs een muur, in de border of op een wild stukje tuin is het een ideale plant. Ridderspoor doet het ook uitstekend in een bloemenveldje met nog meer weidebloemen.

Ridderspoor mag niet gegeten worden door mensen of dieren omdat het giftig is bij opname.

Er zijn meerdere kleurvarianten van ridderspoor, waaronder paars, blauw, roze en fuchsia. Bij Happy Seeds kan je een mix van kleuren (o.a. paarse, roze en blauwe varianten) bestellen. Ook hebben wij de dwerg ridderspoor met bijzondere hyacintachtige bloemen.

De Latijnse naam van Ridderspoor is Delphinium.

Blauwe ridderspoor

Zaaien een verzorging van ridderspoor

Ridderspoor zaaien is eenvoudig. Je kan het doen in een stukje omgespitte grond van je tuin, of op een veldje waar al gras op groeit. De zaden kunnen gezaaid worden vanaf eind maart tot eind mei. Kies een zonnige plek voor het zaaien van ridderspoor.

Strooi de zaadjes uit over de grond, zorg dat je maar heel weinig zaadjes per keer zaait want (bijna) elk zaadje wordt een prachtige bloeiende plant!

De verzorging van ridderspoor na het zaaien is ook simpel. Als je ze in de tuin geplant hebt hoef je niet veel meer te doen dan wat onkruid rond de jonge planten te verwijderen, mocht dat groeien.

Verschillende soorten ridderspoor

Het genus Delphinium, waar alle ridderspoor soorten onder vallen, kent verschillende soorten. De meest bekenden zijn Delphinium ajacis, Delphinium consolida en Delphinium grandiflorum. Dit zijn alle drie eenjarige soorten. Sommigen worden zo’n 80 cm hoog, anderen 40 cm hoog. Binnen de soorten komen ook nog veel verschillende kleuren voor, zoals wit, paars, lila, roze en blauw.

ridderspoor in de bekende en geliefde kleuren paars, roze, wit en lichtroze

Feitjes over ridderspoor

Nederlandse naamRidderspoor
Latijnse naamDelphinium
KleurMeerdere kleuren mogelijk
Hoogte90 tot 120 cm
BloeiperiodeJuni tot september
LichtwensenZonnig
GrondwensenAlles geschikt, liefst humusrijk
ZaaiplaatsBorder of veldje

Bij Happy Seeds kan je een mix zaden van de paarse en blauwe ridderspoor variant bestellen. Ook hebben wij de dwerg ridderspoor met bijzondere hyacintachtige bloemen te koop.

Dwerg hyacinth ridderspoor van dichtbij
De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 6539 reviews.