Oranje oost-indische kers
Oranje oost-indische kers

Oost Indische kers (Tropaeolum minus) is een plant met prachtige gele of oranje bloemen. Ze zijn prachtig om te zien en zijn heel eenvoudig te zaaien en te groeien in de tuin!

Op scholen worden ze dan ook vaak gebruikt in de tuintjes van kinderen. De bladeren, bloemen en zaden zijn ook nog eens eetbaar. Vooral de bladeren kan je goed gebruiken in salades. De bloemen zie je ook vaak terug als er eetbare bloemen worden geserveerd. Zelf vind ik de plant vooral erg mooi.

Oost-Indische kers groeit echt heel makkelijk, het heeft niet veel nodig. Daardoor doet zij het ook uitstekend in een grote pot of kuip op het terras of op het balkon.

Zaaien van Oost-Indische Kers

Veldje met Oost Indische kers
Veldje met Oost Indische kers

Het zaaien van Oost Indische kers is heel simpel: je duwt de zaden in een stukje van de tuin op een stukje geschoffelde grond. Dit kan een stukje van de border zijn, of in een ‘vergeten’ hoekje van de tuin. Zorg dat je de zaden ver uit elkaar zaait (30 – 40 cm), want elke plant wordt best groot in de breedte, waardoor ze elkaar in de weg gaan zitten bij de groei. Je kan natuurlijk ook wat dichter zaaien en de jonge planten later uitdunnen of verplaatsen.

Het zaaien kan je doen in maart – april als je dat jaar nog bloemen wilt. De plant is eenjarig en zal dus bloeien in hetzelfde jaar als dat je hem zaait. Als je Oost Indische kers in de herfst zaait, na het groeiseizoen, gaan ze het jaar erna in de lente groeien en bloeien.

Kies een plekje uit waar veel zon komt. Oost Indische kers groeit op bijna alle soorten grond, behalve als het echt heel nat is.

Verzorging

Oost-Indische kers heeft geen verzorging nodig na het zaaien. De bloemen ontwikkelen zelf weer zaadjes als ze uitgebloeid zijn. Die kan je verzamelen om ergens anders weer uit te zaaien, of je kan ze laten zitten zodat ze zich rond de planten verder uitzaaien. Je kan dus elk jaar nieuwe bloemen krijgen van één Happy Seeds zakje.

Je kan wel gemakkelijk rupsen krijgen in Oost-Indische kers. Als je ziet dat het blad aangevreten wordt kan je de rupsen zoeken en met de hand verwijderen. Of je onthoudt natuurlijk gewoon dat elk rupsje een prachtige vlinder wordt en laat ze lekker zitten.

Klimmende en niet-klimmende Oost-Indische kers varianten

Wij verkopen oranjekleurige rankende (klimmende) Oost-Indische kers en niet-rankende meerkleurige (geel, rood en oranje) Oost-Indische kers (Alaska variëteit). Je kan bij het bestellen aangeven welk versie je wilt. Bekijk hier het product en bestel jouw favoriete variant.

Feitjes van Oost-Indische kers

De zaden zien er uit als grote beige geribbelde erwten.

Nederlandse naam Oost Indische kers
Latijnse naam Tropaeolum minus
Engelse naam Nasturtium
Kleur bloemen
Oranje, geel en rood
Hoogte 30 tot 40 cm
Bloeiperiode Juni tot oktober
Lichtwensen Zonnig of in halfschaduw
Grondwensen Alles geschikt, niet te nat
Zaaiplaats In de tuin of in een grote bloembak

Bekijk hier deze Oost-Indische kers in de webwinkel.

Oost-Indische kers
Oost-Indische kers in bloei

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 248 reviews.