Maak de tuin weer winterklaar

12 november 2018

Het heeft even geduurd, maar het lijkt er op dat de herfst nu echt flink doorbreekt. Het is weer fris en regenachtig, de bladeren liggen voor een groot deel alweer op de grond. Tijd om de tuin winterklaar te maken!

Wil je de tuin winterklaar maar ook goed bezig zijn voor tuindieren zoals egels, insecten en vogels? Ga dan niet al te actief aan de gang met het vegen van blaadjes. In het gevallen blad ontstaat een prachtige leefomgeving voor insecten en andere dieren. Ook brengt rottend blad weer nieuwe voeding in de grond. In plaats van het opvegen en afvoeren zou je het kunnen verzamelen in een hoekje van de tuin en het daar kunnen laten composteren. Of maak meerdere ruige hoekjes waar je het blad laat liggen.

Heb je dit jaar bloemen gezaaid? Dan zijn ze nu bijna allemaal uitgebloeid. Zodra ze echt helemaal uitgebloeid zijn, zou je ze kunnen maaien. Het ziet er dan wat netter uit en de planten verteren beter als ze op de grond liggen i.p.v. nog staan. Maaien kan nu want de planten sterven boven de grond af als ze nieuwe zaadjes gemaakt hebben. Je kan de zaden met de hand verzamelen en in huis drogen. Je kan ze dan volgend jaar uitzaaien. Als je de zaden niet verzameld, vallen ze vanzelf op de grond en overwinteren daar. De volgende lente gaan ze dan weer kiemen voor een nieuwe ronde eenjarige bloemen.

Maaien is niet per sé nodig, de planten zullen ook vanzelf verteren.

Maak de tuin verder winterklaar door de buitenkraan tegen bevriezing te beschermen of af te sluiten, de potplanten die niet tegen vorst kunnen binnen te zetten en ervoor te zorgen dat niets kan wegwaaien als er deze herfst weer stormen komen. Op naar een nieuwe lente!

 

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 528 reviews.