Dit jaar nog bloemen zaaien, wat is mogelijk?

23 juni 2024

Het is inmiddels eind juni en het lijkt erop dat we eindelijk weer wat minder nattigheid en meer zon gaan krijgen. Wij kijken er in ieder geval naar uit!

We krijgen ook vaak de vragen: “Kan ik nu nog zaden zaaien om deze zomer nog bloeiende bloemen te krijgen?”. Of: “De slakken hebben alles opgegeten, kan ik het nu nog eens proberen?”. Het antwoord is ja, je kan zeker nog bloemen zaaien, maar niet alle soorten kunnen nu nog.

Ten eerste, er zijn soorten die sowieso nog laat gezaaid moeten of mogen worden en toch nog dit jaar bloeien. De soorten die je in juni kan zaaien én die dan dit jaar bloeien vind je hier. De soorten die je zelfs in juli nog kan zaaien om hetzelfde jaar nog bloei te zien, zijn: bijenvoer, cosmea, gipskruid, slaapmutsjes, gele mosterd, zeepkruid, strandviolier en juffertje-in-het-groen. Niet al die soorten staan te boek als “zaai mij in juli” want als je dat doet zullen ze wel korter bloeien dan als je ze eerder zaait. Maar ze gaan alsnog bloeien dit jaar totdat de kou er een einde aan maakt. En soms is iets gewoon leuker en beter dan niets! De bloei van deze soorten begint 6 tot 8 weken na het zaaien. Let er op dat het in de zomer droger kan zijn en door de hogere temperatuur er meer water verdampt. Als je laat zaait is extra water geven daarom zeker nodig, vooral de weken na het zaaien en bij jonge plantjes waarvan de wortels nog niet diep de grond in gaan. Uiteraard is dit niet aan de orde als het zoveel regent als de afgelopen tijd!

Ten tweede: Als je voor een fleurig 2025 wil zaaien dan kan je heel erg veel soorten zaaien. Je vindt die allemaal hier. Deze soorten zaai je in de zomer, ze kiemen dan en gaan groeien, maar de bloei vindt pas volgend voorjaar plaats. Sommige van die soorten bloeien dan jaar op jaar opnieuw. Door nu te ‘investeren’ in deze planten help je jezelf dus aan prachtige bloeiende planten in de volgende jaren. En omdat wat je zaait dit jaar wel al groeit, zit je niet tegen een kaal veld aan te kijken. Ook heel geschikt voor een tijdelijke bloemenweide, bijvoorbeeld grond wat nu bewerkt is maar pas zomer 2025 wordt bebouwd. Dan pak je nog mooi een fleurig voorjaar mee op grond die anders kaal was geweest.

En tenslotte, ben je niet op zoek naar bloemen, maar juist naar kruiden? Die kan je ook gewoon in de zomer zaaien, want je oogst daarvan het blad. De zomer is dan uitstekend om mooie bladeren te krijgen door het warme weer en veel zon. Zorg wel voor voldoende water. Kruidenzaden om te zaaien vind je hier. Met kruiden kan je snel een kale plek in de tuin opvullen, het ook nog eens oogsten en als je het laat staan heb je er volgend jaar ook nog iets aan. Marjolein overleefd de winter goed en bloeit bijvoorbeeld heel mooi!

Madeliefjes kan je goed in de zomer zaaien, ze bloeien dan steeds weer beginnende vanaf volgend jaar.
De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7160 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon