De tuin in het najaar

3 oktober 2022

Inmiddels zullen de bloemen die je dit jaar gezaaid hebt bijna allemaal zijn uitgebloeid. Wat zal je er nu mee doen? Het veld of de border ziet er niet meer zo vrolijk uit, met dode stengels en bruin blad. Het kan er wat ruig uitzien. Je kan nu een van de twee dingen doen: alles zo laten als het is, of het afmaaien.

Voor de bloemen maakt het weinig uit wat je doet, ze zijn immers al dood. Dus als je het niet mooi of netjes vindt kan je de dode planten gerust afmaaien en afvoeren zodat het veld er netjes uitzien voor de winter. Als je niets doet dan ziet het er wat wilder uit, maar bied je wel iets meer leefruimte voor insecten en nog wat voedsel voor vogels en andere dieren.

Wat je beter niet kan doen is de grond omwoelen of ploegen en daarna niets zaaien. De grond blijft dan braakliggen in de winter, waardoor onkruid meer kans heeft en de grond minder goed voeding en bodemleven kan vasthouden in de winter. Je kan in het najaar nog wel goed zaaien, zolang je inheemse plantensoorten of in ieder geval winterharde soorten inzaait. Je kan ook groenbemesters inzaaien voor de winter. In het voorjaar kan je die dan de grond in werken en vervolgens weer bloemenzaden zaaien.

Wilde peen
De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7024 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon