Bloemen zaaien in het najaar

29 augustus 2021

Het najaar is een goede tijd om bloemenzaden te zaaien. In de natuur zijn nu de meeste bloemen uitgebloeid en maken zelf dan ook zaden aan. Deze vallen dit najaar op de grond en overwinteren om volgend jaar weer nieuwe planten te geven. Je kan dit proces zelf nadoen door ook in het najaar te gaan zaaien. Je zaait dan voor bloemen in het volgende voorjaar. Sommige soorten kiemen zelfs al in het najaar en overwinteren als jonge plantjes. Dit jaar kan je buiten geen bloemen meer krijgen vanuit zaden.

In het najaar zaaien is vooral geschikt voor inheemse soorten, maar ook andere bloemensoorten kunnen prima in de herfst gezaaid worden. Alleen vorstgevoelige soorten mag je niet in de herfst zaaien, want dan vriezen de zaden of de jonge planten gegarandeerd dood in de Nederlandse winter. Als een soort niet tegen kou kan, dan staat dit altijd vermeld in onze webwinkel en zaaibeschrijving.

In het najaar zaaien werkt vrijwel hetzelfde als in het voorjaar: bewerk de grond zodat er niets anders meer groeit, strooi de zaden uit over de grond en druk ze de aarde in of bedek ze met een dun laagje aarde.

Als je dit jaar mooie bloemen hebt gehad is het najaar ook tijd om het veld te maaien. Hierdoor oogt het wat netter, het is niet nodig voor de planten zelf. Maai niet te vroeg, zodat de planten nog de tijd hebben om zaden te maken en ze te laten rijpen. Dan vallen ze op de grond voor volgend jaar.

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 4403 reviews.