Alfalfa

Alfalfa is de naam van een heerlijke kiemgroente. Alfalfa wordt gebruikt in allerlei gerechten en op luxe broodjes.

Alfalfa ziet er uit als een soort mini taugé en is enorm gezond, want het zit boordevol plantaardige eiwitten, vitamines (C, D en E) en mineralen. Bestel hier alfalfa zaden om zelf op te kweken tot kiemgroente.

Alfalfa kiemgroente zaaien

Het zaaien van alfalfa is heel makkelijk. Bij alfalfa zaai je de zaadjes op een papiertje of doek, waarna je de gekiemde plantjes na 5 dagen al opeet. Je kweekt dus geen heel plantje maar alleen een kiemplantje.

Als je een kweekset hebt gekocht heb je alle materialen om te beginnen al in huis. Zo niet dan moet je eerst op zoek naar de materialen die hier vermeld zijn.

Leg een laagje van keukenpapier of katoenen stof in een plat bakje. Het bakje moet minstens 10 x 15 cm groot zijn, groter mag ook. Het bakje moet minstens 6 cm hoog zijn en een deksel hebben.

Giet water op de bodem en laat het niet opgenomen water weer weglopen.

Strooi de alfalfa zaadjes uit over de bodem. Zorg dat de zaadjes dichtbij elkaar liggen of tegen elkaar aan, maar dat de zaadjes niet bovenop elkaar liggen. Een eetlepel zaadjes is genoeg voor een gerecht of twee sandwiches.

Doe het deksel op het bakje. Dit deksel zorgt ervoor dat de vochtigheid in het bakje hoog blijft zodat de zaadjes goed kunnen kiemen. In het deksel zitten gaatjes voor de verluchting en omdat hij doorzichtig is valt er genoeg licht doorheen.

Plaats het bakje in de vensterbank, goed in het licht maar niet in de volle zon omdat de temperatuur in het bakje dan heel hoog kan oplopen. De alfalfazaadjes kunnen ook in het donker worden gekweekt, dan blijven ze geel in plaats van groen. Sommige mensen vinden dat lekkerder smaken, dus je kan experimenteren naar jouw eigen smaak!

Na 5 dagen mag het dekseltje verwijderd worden en kan je eventueel nieuw water toevoegen. De bodem moet nat zijn, maar er mag geen zichtbaar laagje water op staan. Bij teveel water kunnen de plantjes dood gaan.

Oogsten van alfalfa

Het oogsten van alfalfa plantjes is heel makkelijk. Je kan ze afknippen of in zijn geheel plukken. Spoel ze goed af onder de kraan. Nu zijn ze klaar om te eten! Je kan de geplukte plantjes nog 5 dagen in een afgedekt bakje in de koelkast bewaren.

Lekker om te eten met alfalfa

Waar kan je alfalfa nou eigenlijk in gebruiken? Nou, waarbij je het maar lekker vindt! Hieronder volgen wat heerlijke recepten waar alfalfa een glansrijke hoofdrol speelt.
Je hoeft de alfalfa niet te bereiden, je kan het het allerbeste lekker rauw eten.

  • Salade met alfalfa
    Meng rucola, veldsla en alfalfa kiemplantjes in een grote slakom. Meng door de salade stukjes tomaat, olijven en een beetje mozzarella. Gebruik als dressing olijfolie en balsamico-azijn en garneer met sesamzaadjes.
  • Broodjes met alfalfa
    Alfalfa is heerlijk op brood. Je kan een normale boterham met kaas veranderen in een heerlijke gezonde boterham door er een dotje alfalfa kiemen om te doen. Een luxe broodje kan gemaakt worden door een pistolet of ciabatta te bestrijken met kruidenboter, daarop boerenham en daarop een beetje alfalfa. Ook een pistolet met geitenkaas en honing wordt heerlijk afgemaakt met een beetje alfalfa. Je kan ook een bagel besmeren met kruidenkaas, daarna beleggen met een plak gerookte zalm en tenslotte een flinke dot alfalfa. Heerlijk!

Feitjes over alfalfa

Nederlandse naam Alfalfa
Naam van plant Luzerne
Latijnse naam Medicago sativa
Hoogte 30 tot 50 cm als het tot volwassen plant wordt gekweekt
Groeiperiode In huis hele jaar door
Zaaiplaats In huis

Je kan alfalfa hier bij ons bestellen.

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 5879 reviews.